درباره گروه

در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت رشته دامپزشکی جزء اولین رشته های تاسیس شده در این واحد دانشگاهی محسوب می شود که در سال  ۱۳۶۴در مقطع کاردانی شروع به فعالیت نمود. این رشته در آن زمان تنها با ۴  عضو هیآت علمی  نیمه وقت و چند مدرس حق التدریس در درمانگاه دامپزشکی شهرستان رشت، کشتارگاه انزلی و گاوداریهای شرکت سپیدرود  کلاسهای درسی را پیش می برد. پس از گذشت ۶ سال دانشگاه با تجهیز دو آزمایشگاه و واحد های پرورش گاو و گوسفند به کار خود ادامه داد. در سال ۱۳۸۴ با اخذ مجوز های قانونی رشته کارشناسی علوم آزمایشگاهی دامپزشکی را نیز به مجموعه فعالیتهای گروه دامپزشکی اضافه نمود که در سال ۱۳۸۵ مجاز به پذیرش دانشجو از طریق آزمون سازمان مرکزی دانشگاه گردید. درسال ۱۳۹۳ نیز رشته باکتری شناسی دامپزشکی در مقطع کارشناسی ارشد با اخذ مجوزهای لازم به لیست رشته های گروه دامپزشکی واحد رشت اضافه شد. هم اکنون کروه دامپزشکی با داشتن آزمایشگاه های میکروب وانگل شناسی مناسب و سالن آناتومی وکلینیک دامپزشکی رشته کارشناسی ارشد انگل شناسی و دکترای حرفه ای دامپزشکی را پس از اخذ مجوز نهایی در آینده نزدیک دایر نموده و در این رشته ها نیز دانشجو جذب نماید. در ضمن گروه قادر است تا با ارایه آموزشهای علمی و عملی برای توانمند سازی دانش اموختگان در این رشته و رشته های متجانس و ادرات و ارگانها و سازمانهای وابسته اقدام نماید. در حال حاضر این گروه ۸ نفر عضو هیآت علمی تمام وقت با تخصصهای مختلف را دارد.

رشته: باکتری شناسی دامپزشکی

مقطع: کارشناسی ارشد

مقدمه :

به خاطر پیشرفت های زیاد در چند دهه اخیر و در زمینه میکروب شناسی وانبوه دانش و اطلاعات نظری و عملی که در این رشته علمی فراهم گردیده است ٬ علم باکتری شناسی بعنوان یک رشته علمی مجزا و مستقل از سایر علوم پایه شناخته شده است و در اکثر دانشگاه های معتبر دنیا دوره های آموزشی که منتهی به دانشنامه های علمی در سطح کارشناسی ارشد و بالاتر میشود دایر گردیده است.در ایران نیز به منظور تامین نیروی انسانی عالم و متعهد دررشته ی میکروب شناسی و انجام خدمات تشخیص آزمایشگاهی بیماری ها و دستیابی به راه های تحقیق تتبع در این علم و نیل به خودکفایی علمی ٬دوره کارشناسی ارشد باکتری شناسی در دانشگاه های واجد شرایط دایر می گردد.

۱- تعریف و هدف :

این دوره یکی از دوره های آموزشی علوم پایه در گروه دامپزشکی در مقطع کارشناسی ارشد است و هدف آن تربیت افراد در سطح کارشناسی ارشد (فوق لیسانس ) برای انتقال و آموزش اطلاعات و معلومات باکتری شناسی عملی به دیگران با استفاده از روش های گفتاری و آزمایشگاهی و کسب توانایی در تفسیر و تعریف دقیق از پدیده ها و واکنش های میکروبیولوژیک است.همچنین در این برنامه دانشجویان در زمینه ی تکنیک های مختلف باکتری شناسی که در تشخیص بیماری ها به کار می رود آموزش کافی می بینند.

۲-  طول دوره :

طول متوسط دوره های کارشناسی ارشد ناپیوسطه باکتری شناسی حداکثر ۲/۵ است .

۳- واحد های درسی :

تعداد واحد های این دوره ۳۲ واحد می باشد و در صورت لزوم دانشجو علاوه بر این واحد ها ، باید برحسب نیاز با نظر اساتید گروه و در چهارچوب مصوب شورای عالی برنامه ریزی ، مقدمات برخی یا تمام واحد های دروس کمبود یا جبرانی مندرج در این برنامه را بگذراند.

۴- ظرفیت پذیرش :

ظرفیت پذیرش دانشجو برای هر دوره متناسب با امکانات آموزشی و پژوهشی دانشکده ی مربوطه می باشد .

۵-نقش و توانایی :

دانشجویایی که این دوره ی کارشناسی ارشد را با موفقیت به پایان می رسانند و در آزمایشگاه های مراکز درمانی و بهداشتی در امر تشخیص آزمایشگاهی بیماری های عفونی و غیر عفونی مشغول خدمت خواهند بود می توانند پروژه های تحقیقاتی را به اجرا بگذرانند ، علاوه بر آن فارق التحصیلان کارشناسی ارشد باکتری شناسی میتوانند در صورت داشتن صلاحت های لازم آموزش عملی ( آزمایشگاهی ) میکروب شناسی را در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی دیگر عهده دار شوند .

امکان ادامه تحصیل فارغ التحصیلان این رشته تا مقطع دکترا وجود دارد.

رشته : علوم آزمایشگاهی دامپزشکی

مقطع : کارشناسی ناپیوسته

در این رشته کلیه افرادی که دارای مدرک کاردانی ناپیوسته ( در رشته های مختلف ) می باشند می توانند ثبت نام نمایند. مدت دوره این رشته ۲ سال می باشد.

هدف از این رشته تربیت کارشناسانی است که از عهده آزمایش های بیوفیزیکی ، بیوشیمیایی ، هماتولوژی ، آسیب شناسی ، باکتری شناسی ، ویروس شناسی ، قارچ شناسی ، انگل شناسی ، سم شناسی و آنالیز مواد خوراکی ( انسان و دام ) و امور آزمایشگاهی در سطح عالی تری نسبت به دوره کاردانی زیر نظر دامپزشکان عمومی و یا متخصص در مراکز آموزشی ، پژوهشی و خدماتی در سازمان های ذیربط فعالیت نمایند.

تعدادی از دروس اصلی این رشته عبارتند از :

ویروس شناسی ، انگل شناسی ، باکتری شناسی ، ایمنی و سرم شناسی ، کلینیکال پاتولوژی به صورت واحدهای تئوری و عمل و کارآموزی می باشد.

فارغ التحصیلان این رشته می توانند در امور زیر فعالیت نمایند :

  • انجام آزمایش های مختلف در رابطه با تشخیص و پیشگیری و ریشه کنی بیماریهای دامی دربخش های دولتی و یا خصوصی
  • مدیریت فنی و اداری آزمایشگاه های دامپزشکی تحت نظارت علمی دامپزشکان
  • انجام آزمایش های گوناگون در رابطه با انجام طرح های تحقیقاتی در مراکز آموزشی و پژوهشی
  • -آماده سازی دستگاه ها و انجام آزمایش های ذیربط در رابطه با دروس عملی دانشجویان دانشکده ها و آموزشکده های دامپزشکی کشور./ک

کاردانی دامپزشکی

منظور از ایجاد این مقطع تربیت افراد کاردانی است با ارشاد و نظارت علمی دامپزشکان بتوانند در امور کنترل ، پیشگیری و ریشه کنی بیماری های دامی و درمان و کنترل بهداشتی مواد خوراکی با منشاء دامی و کنترل و ریشه کنی بیماری های مشترک انسان و دام (zoonoses)  به فعالیت پردازند . متوسط دوره مقطع ۲ سال است که به صورت نظری و عملی می باشد .

بعضی از دروس اصلی این مقطع عبارتند از :

کالبدشناسی دام ( آناتومی دامپزشکی ) ، فیزیولوژی دامپزشکی ، اصول جراحی ، میکروبیولوژی دامپزشکی ، بیماری های دام و طیور ، بهداشت مواد غذایی با منشأ دامی ، بهداشت و بازرسی گوشت و مامایی دامپزشکی

پس از فارغ التحصیلی ، فارغ التحصیلان توانایی انجام کارهای زیر را دارند :

قبول مسئولیت انجام امور درمانگاهی ، کشتارگاهی ، آزمایشگاهی و رفع نیازمندیهای دامداران مراکز بهداشتی ، آزمایشگاهی و کلینیکی در سازمان ها و ارگان های دولتی و وزارتخانه ها و بخش خصوصی اعم از مطب های دامپزشکی ، گروه های واکسیناسیون دامی فعال و کشتارگاه ها و مراکز تولید فرآورده های دامی و غذایی می باشد.